Glimt av en ny venstreside

I en tid med langvarig økonomisk krise i de fleste vestlige land vitner nye politiske krefter om en politisk utålmodighet. En utålmodighet som ofte forvandles til sinne. Sosialdemokratene ved makten er nå blitt hovedmålet for dette sinnet.

mars 2016
Bernie Sanders på et folkemøte i Arizona, 18. juli 2015. FOTO: Gage Skidmore.

Den vedvarende upopulariteten til de franske lederne er ikke et unntak man kan skylde på svake sysselsettingstall eller en systematisk fornektelse av sentrale venstreideer. Slutten på en ideologisk syklus som startet for over tjue år siden med «den tredje veien» til Bill Clinton, Tony Blair, Felipe González, Dominique Strauss-Kahn og Gerhard Schröder, viser seg også i USA og i de fleste andre europeiske land.

Nederlaget til den tidligere dominerende sosialliberalismen tjener ikke bare krefter enda lenger til høyre. Den har vekket til live en protestbevegelse med ideer som man hevdet var utdaterte, arkaiske, forvist av globaliseringen, fleksibiliteten og de nye teknologiene. Denne utemmede venstresiden har nå fått politisk representasjon på amerikanske universiteter, i Londons forsteder, og i kommunestyrene i Madrid og Barcelona. Og den våger iblant å si hvem fiendene er: kapitalens jerngrep om produksjonsmidlene, medienes innflytelse, finanssektorens makt. Selvsagt er opprørerne fortsatt bare ensomme svaler. Men i en tid hvor ytre høyre ofte hevder å ha monopol på alt sinne, kan dette glimtet av håp utfordre den om hvilke somre som skal komme. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal