«Europa gjentar alle feilene vi gjorde»

På 80- og 90-tallet opplevde Latin-Amerika en alvorlig økonomisk krise. Ecuadors president Rafael Correa sier den raskt kunne blitt løst hvis viljen til å spare borgerne hadde vært til stede. Nå mener han Europa punkt for punkt er i ferd med å begå de samme feilene. Her er hans analyse.

desember 2013

Vi latinamerikanere er eksperter på kriser. Ikke fordi vi er mer intelligente enn andre, men fordi vi har opplevd dem alle. Og vi har håndtert dem elendig, for vi hadde bare ett mål: å forsvare kapitalens interesser, selv om det kastet kontinentet ut i en langvarig gjeldskrise. I dag ser vi med bekymring at Europa er ute på den samme galeien.

På 1970-tallet gikk de latinamerikanske landene inn i en situasjon med voldsom utenlandsgjeld. Den offisielle historien er at denne situasjonen var resultat av politikken til «uansvarlige» regjeringer og akkumulerte ubalanser grunnet utviklingsmodellen kontinentet fulgte i etterkrigstiden: utvikle en lokal industri for å produsere varer som blir importert, såkalt importsubstitusjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal