Støtt Hellas

Tyskland har akseptert en midlertidig avtale med Hellas, men kampen er langt fra over. På spill står framtiden til det europeiske demokratiet.

mars 2015

Ingen trenger å forklare grekerne hva ’demokrati’ betyr. Likevel er de blitt belært til stadighet etter at de valgte et venstreparti som er fast bestemt på å vende ryggen til sparepolitikken som i seks år har pint landet. Formaningene kommer fra læremestere som vet hva de snakker om: De har innført traktater som ble avvist i folkeavstemninger og brutt valgløfter så snart valget er vunnet. Nå er de i en styrkeprøve med noen som forsøker å holde det de har lovet og gjør det de tror på. Styrkeprøven er ujevn ettersom sistnevnte kan gi ideer om motstand til andre som har resignert i maktesløshet. Konflikten handler om mer enn Hellas’ skjebne: på spill står framtiden til det europeiske demokratiet.

Så snart Syrizas seier var klar, syntes alle i Europa å ta ordet. På arrogant vis forklarte regjeringene i Berlin, Madrid, Haag, Lisboa og Helsinki at maktskiftet i Athen ikke endrer noe som helst, for politikken grekerne har avvist skal videreføres uten den minste endring. I en mildere tone ble det samme hvisket i Roma, Brussel og Paris: «Respekt for velgerne må forsones med Hellas’ reformforpliktelser,» sa den franske utenriksministeren, Laurent Fabius. Men regjeringene i EU synes bare å ha fått med seg det siste og blir fornærmet når Tsipras insisterer på å snakke om det første. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal