Che Guevara – et fullstendig menneske?

Utstillingen Che, a life i Ålborg skaper debatt om Ernesto Che Guevaras ettermæle. Hvem var han, og hva tenkte han? Og er det mulig å forstå lidenskapen eller årsakene til væpnet revolusjon i dag?

september 2005

I 1980, tretten år etter at hans sønn regelrett ble henrettet, stilte Che Gueveras eldre far opp for første gang til intervju på den statlige tv-kanalen i Buenes Aires i Argentina. Da han ble utspurt om sønnen, kom svaret: «Han er ikke min sønn». Den tydelig konservative intervjueren nærmest gned seg i hendene, og sa at det forsto han selvfølgelig etter alt det gale Che Guevara hadde gjort. Hans far, arkitekten med etternavnet Guevara Lynch – Argentinas middel- eller overklasse har tradisjonelt doble etternavn – svarte så intervjueren: «Nei, du forstår ikke. Han er ikke lenger min sønn. Han er min far. Jeg strever det jeg kan med å leve opp til ham som hans sønn.»

Utstillingen Che, a life i Ålborg har skapt debatt i Danmark om Che Guevara. Og det skjedde før utstillingen åpnet 30. august. Byens ordfører får kritikk for på denne måten å «brande» byen, fordi Aalborg kommune er medarrangør. Og utstillingens kurator Marco Evaristti hudflettes som historieløs, kommunist og glorifiserende – for ham var Che Guevara en frihetskjemper. Men i konservative Berlinske Tidende gis Che Guevara dagens mest sirkulerte fiendestempel: «terrorist». De mener utstillingen burde vært supplert med informasjon om det. Dessuten mønstret det danske initiativet Fred & Frihet til motdemonstrasjon ved åpningen. Og på nettstedet www.uriasposten.dk ligger beskrivelser av henrettelser Che Guevara utførte, samt grunner til at han «fortjente intet udover kuglen.» Kommunen og utstillerne nektet på sin side å imøtegå en endring av nettsider og utstillingsform. Og kuratoren fant ingen grunn til å knytte fotografiene han var heldig å få låne fra Cuba, til alt hva Che Guevara har gjort. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal