«Latino» er blitt trendy

USA har 41 millioner innbyggere med latinamerikansk opprinnelse, men bare 7 millioner av disse har stemmerett. «Latinos» etablerer samtidig flere bedrifter enn hvite og svarte amerikanere, og er overraskende patriotiske for sitt nye hjemland.

Salinas Valley er et av de områdene som gjør California til en av verdens fremste produsenter av landbruksprodukter. Mellom de okerfargede fjellene som avgrenser den grønne dalen, er jorda fruktbar. Her vokser alt: grønnsaker, frukt, vinranker. Det hypermoderne vanningssystemet består av kilometerlange rør som strekker seg i alle retninger.

På åkrene står arbeidere på huk og fullfører innhøstingen. Arbeidslederne som passer på dem, 60 timer i uka, er meksikanere, akkurat som dem. Men de har likevel vanskeligheter med å gjøre seg forstått. Flertallet av arbeiderne snakker nemlig ikke spansk. De er triquier og mixteker fra delstaten Oaxaca, de aller fattigste blant bøndene i Mexico. Her i Salinas Valley tjener de rundt sju dollar i timen, ti ganger mer enn i hjemlandet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal