Ideen om «nasjonal identitet»

Hver tredje innbygger i Tyskland er første eller andre generasjon «innvandrer». Likevel nekter landet fortsatt å definere seg som et innvandrerland. Tyskland har på tross av instrukser fra EU verken lover rettet mot diskriminering eller for å gi disse innbyggerne bedre beskyttelse.

juni 2006

Noen dager etter valget til nasjonalforsamlingen 18. september 2005, som førte til at den rød-grønne koalisjonen mistet regjeringsmakten, gratulerte tidligere innenriksminister Otto Schilly seg nok en gang for immigrasjonsloven som trådte i kraft 1. januar 2005. Han kalte den «et kvalitativt sprang for arbeidet med integrasjon». Ifølge Schilly hadde den føderale regjeringen ved hjelp av denne loven skapte et «paradigmeskifte».

Hvilket paradigmeskifte? Tyskland har tatt imot millioner av mennesker. Noen har bodd der i 30 år, men har ennå ikke blitt tyske borgere. Blir de det takket være det nye «paradigmet»? Er kampanjen til 30 millioner euro som invaderte tyske tv-skjermer ved utgangen av 2005 med slagordet «Tyskland – det er deg!» rettet mot dem? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal