USA

«Venstretyrannenes venn»

Tidligere amerikansk president Jimmy Carter har begått den utilgivelige handling. Han har skrevet bok om Palestina-konflikten. Dette har medført en mediestorm i USA, og beskyldningene om antisemittisme hagler. Carter påpeker i boken at situasjonen i de palestinske områdene kan utvikle seg i retning av et apartheidregime. Han kritiserer både USA og Israel for å ikke ta hensyn til palestinernes lidelser og menneskerettighetsbruddene på Vestbredden og Gazastripen. Han påpeker at så lenge undertrykkelsen av palestinerne fortsetter, vil terrorangrepene holde fram. Carters analyser av konflikten er relativt nøkterne. Men det virker ikke som det politiske klimaet i USA er rede for en debatt om Palestina-konflikten.

Posted on

«Hvordan kunne denne mannen noensinne bli USAs president?» Dette spørsmålet ble stilt i en lederartikkel i New York Post 15. januar i år. De fleste oppegående lesere ville vel tro at dagsavisen i Murdoch-gruppen var i ferd med å plukke en høne med George W. Bush. Men den gang ei. «Fra å være en mislykket president, ble han venstretyrannenes venn, en global kritiker av alt som kunne representere Amerikas legitime interesser.» Hvem er så denne presidenten, «Yasir Arafats PR-rådgiver», en «djevelens advokat for Israel», som til alt overmål «unnskylder omfattende henrettelser»? Det dreier seg om James «Jimmy» Carter, USAs 39. president. «Han har gått for langt!» skriver artikkelforfatteren i harnisk, og ber Demokratene om å reagere på alle utspillene den forhenværende presidenten (1977-1981) kommer med.

Hva har så Jimmy Carter gjort for å fortjene slik omtale? Han har skrevet en bok: Palestine. Peace not Apartheid. I denne slår han fast at dersom undertrykkelsene fortsetter i Gaza og på Vestbredden, dersom Israel ikke går med på å forhandle om opprettelsen av en palestinsk stat, kan resultatet bli en situasjon som til forveksling ligner på Sør-Afrikas apartheidregime: «To folk bor i samme land, men de er fullstendig skilt fra hverandre. Israelerne er i dominerende posisjon og frarøver på voldelig og undertrykkende vis palestinerne for deres mest grunnleggende rettigheter.» Som et svar på disse uttalelsene har Anti-Defamation League fått trykket annonser i flere aviser, der de anklager Carter for å være antisemitt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver