Avraham Burgs «andre jødedom»

Avraham Burgs Å beseire Hitler har ramaskrik i Israel, men han får også mye støtte fra kvinner og menn som ønsker en grunnleggende reform av staten Israel.

mai 2008

Avraham Burg, Israels enfant terrible, slutter aldri å sjokkere eller begeistre, eller i det minste å overraske. Som tidligere medlem av det israelske arbeiderpartiet, leder for sionistbevegelsen eller som parlamentspresident, sendte han ut meninger som brøt med overbevisningene til de fleste av medborgerne hans.

Etter å ha blitt fortvilet over muligheten til å påvirke de styrende, ga han opp sitt politiske virke i 2004. Tankene han leverer i sin siste bok, Å beseire Hitler (på hebraisk), overrasker med deres brutale ærlighet. Om okkupasjonen av de palestinske områdene sier han: «I løpet av årene har jeg moderert min posisjon for å unngå å bryte med det israelske samfunnet. I dag har jeg endret mening. I dag stiller jeg spørsmålet: er virkelig alle [jøder] mine brødre? Og jeg svarer: nei! […] Etter Holocaust eksisterer det, for meg, ikke lenger en genetisk jødedom, kun en verdibasert jødedom […]. De slemme okkupantene er ikke mine brødre selv om de er omskåret, overholder sabbaten og de religiøse påbudene.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal