/

«Jobb til du stuper, hvile kan du gjøre i grava»

Lederklassen kaller dem en flokk bortskjemte barn. Nå utfordres den igjen av demonstrerende studenter, arbeidstakere og pensjonister, som ikke aksepterer sosial regresjon.

De store demonstrasjonene over hele Frankrike og den sterke støtten til dem i opinionen, taler sitt tydelige språk: Reformen som går ut på å øke minstepensjonsalderen fra 60 til 62 år, oppfattes som helt illegitim. Protestene sier også mye om hvordan det «moderniserte» arbeidslivet oppleves for veldig mange.

Stadig tøffere arbeidsforhold og følelsen av at det uunngåelig bare blir verre, er noe av det vi kan lese ut av protestene. En stor andel av arbeidstakerne tviler på at de i lengden er sterke nok til å takle kravene som stilles i arbeidslivet. De frykter at de til slutt må gi opp. Slagordene som ropes i gatene nå, uttrykker det på sin måte: «Bedre å krepere enn å dø på jobben!» eller «Ja til et liv etter jobben!». De viser på en uventet måte hvordan arbeidshverdagen er blitt for et stort antall franske arbeidstakere. Selv om teknologiske framskritt skal gjøre fysiske arbeidsoppgaver lettere, over to tredeler av arbeidstakerne jobber i tjenestesektoren og den lovregulerte arbeidstiden bare er 35 timer, manes det fram et dystert bilde av yrkeslivet, der det forbindes med døden eller det å ikke ha muligheten til å leve. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Pokerslaget i Elfenbenskysten

Neste sak

Texas’ paranoide stil

Mer Arbeid

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig betalt. Men i motsetning til mange jobber høyere oppe i yrkeshierarkiet gir de reelle bidrag til samfunnet.

Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av dagens jobber snart vil overtas av maskiner. Men en nærmere undersøkelse viser at automatiseringen så langt ikke har vært en suksess.

En verden på autopilot

Teknologiene som skulle frigjøre og avlaste oss gjør oss gradvis til slaver, argumenterer Bernard Stiegler i sin siste bok. Hva betyr kritisk tenkning i en tid der styringen stadig oftere er overlatt til automatiske systemer som er i ferd med å løpe løpsk?

0 kr 0