/

«Europa gjentar alle feilene vi gjorde»

På 80- og 90-tallet opplevde Latin-Amerika en alvorlig økonomisk krise. Ecuadors president Rafael Correa sier den raskt kunne blitt løst hvis viljen til å spare borgerne hadde vært til stede. Nå mener han Europa punkt for punkt er i ferd med å begå de samme feilene. Her er hans analyse.

Vi latinamerikanere er eksperter på kriser. Ikke fordi vi er mer intelligente enn andre, men fordi vi har opplevd dem alle. Og vi har håndtert dem elendig, for vi hadde bare ett mål: å forsvare kapitalens interesser, selv om det kastet kontinentet ut i en langvarig gjeldskrise. I dag ser vi med bekymring at Europa er ute på den samme galeien.

På 1970-tallet gikk de latinamerikanske landene inn i en situasjon med voldsom utenlandsgjeld. Den offisielle historien er at denne situasjonen var resultat av politikken til «uansvarlige» regjeringer og akkumulerte ubalanser grunnet utviklingsmodellen kontinentet fulgte i etterkrigstiden: utvikle en lokal industri for å produsere varer som blir importert, såkalt importsubstitusjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Sensasjonsjeger Sorrentino

Default thumbnail
Neste sak

Lang bulgarsk vår

Andre saker om Europa

0 kr 0