Europa / Latin-Amerika

«Europa gjentar alle feilene vi gjorde»

På 80- og 90-tallet opplevde Latin-Amerika en alvorlig økonomisk krise. Ecuadors president Rafael Correa sier den raskt kunne blitt løst hvis viljen til å spare borgerne hadde vært til stede. Nå mener han Europa punkt for punkt er i ferd med å begå de samme feilene. Her er hans analyse.

Posted on

Vi latinamerikanere er eksperter på kriser. Ikke fordi vi er mer intelligente enn andre, men fordi vi har opplevd dem alle. Og vi har håndtert dem elendig, for vi hadde bare ett mål: å forsvare kapitalens interesser, selv om det kastet kontinentet ut i en langvarig gjeldskrise. I dag ser vi med bekymring at Europa er ute på den samme galeien.

På 1970-tallet gikk de latinamerikanske landene inn i en situasjon med voldsom utenlandsgjeld. Den offisielle historien er at denne situasjonen var resultat av politikken til «uansvarlige» regjeringer og akkumulerte ubalanser grunnet utviklingsmodellen kontinentet fulgte i etterkrigstiden: utvikle en lokal industri for å produsere varer som blir importert, såkalt importsubstitusjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver