Saudiarabisk immunitet

Menneskerettighetene respekteres ikke stort bedre i Saudi-Arabia enn i Iran. Er det dermed det wahhabistiske kongedømmets status som verdens største oljeeksportør og USAs allierte, som mirakuløst nok gjør at det spares av «det internasjonale samfunnet»?

mars 2012

Saudi-Arabia har i alle fall fått lov til å blande seg inn i Bahrain og knuse en demokratisk protest, henrette 76 personer i fjor (inkludert en kvinne anklagd for «hekseri»), true en blogger med samme straff for å ha iscenesatt en fiktiv samtale med Profeten, straffe tyveri med amputasjon, utpeke skyldige i voldtekt, utroskap, sodomi, homoseksualitet, narkohandel, og gi dødsstraff for frafall fra islam, uten at andre enn FNs høykommissær for menneskerettigheter later til å bry seg. Det gjør verken FNs sikkerhetsråd, G20 (hvor Saudi-Arabia er medlem), Det internasjonale pengefondet (hvor ledelsen nettopp har hyllet landets «viktige rolle» i å stabilisere verdensøkonomien).

Forbyr ikke dette kongedømmet fortsatt kvinner – som heller ikke får lov til å kjøre bil uten ektemann eller sjåfør – å delta i OL? Dette bruddet på minst to av Det olympiske charterets artikler1 vekker heller ikke oppstyr. Hvis Iran hadde gjort seg skyldig i en slik kjønnsapartheid ville sannsynligvis en internasjonal protestaksjon allerede vært lansert og fått mye omtale.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal