To grader for mye

Målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader vil stå sentralt i forhandlingene i Paris, men selv en oppvarming på to grader kan få store konsekvenser for livet på planeten.

november 2015
For å forstå hvor skremmende de nylige målingene og hypotesene til FNs klimapanel er (til høyre) må vi sammenligne de med tidligere tider (til venstre). Temperaturutviklingen og CO2-konsentrasjonen de siste 800 000 årene i Antarktisk har blitt etablert av isprøver tatt av europeiske forskere på høyden Dome C i Antarktis i 2007.

Ideen om å begrense den globale oppvarmingen til to grader i forhold til førindustriell tid er basert på rapportene fra FNs klimapanel som vurderer en rekke scenarier og konsekvenser. Togradersmålet dukket opp på slutten av 1990-tallet og ble drøftet på klimatoppmøtene på 2000-tallet. Med en grense på to grader virket det mulig å forhindre alvorlige og irreversible konsekvenser for planeten. Alle signaturlandene anerkjente dette målet, i likhet med folk flest.

Klimapanelets siste rapport fra i fjor sier at temperaturene har økt med 0,85 grader siden 1880 – et rimelig anslag for førindustriell tid. Altså er en ikke ubetydelig del av den tillatte oppvarmingen allerede en realitet. De fleste områdene i verden er rammet. Mais- og hveteavlingene har minket flere steder, men økt på høyere breddegrader, mens tredødeligheten har steget andre steder. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal