Syria splitter den arabiske venstresiden

I motsetning til opprørene i Egypt og Tunisia er den arabiske venstresiden splittet i synet på det syriske opprøret. De støtter demokratikampen, men frykter politisk og militær innblanding fra utlandet.

August 2011 opplevde den venstrenasjonalistiske libanesiske avisen Al-Akhbar sin første krise siden starten sommeren 2006. Redaksjonssjef Khaled Saghieh forlot avisen han hadde vært med på å grunnlegge. Årsaken var behandlingen av den syriske krisen, Saghieh fordømte avisens manglende støtte til folkeopprøret som begynte mars 2011. Al-Akhbar har aldri benektet sine politiske bånd til det libanesiske Hizbollah, en av Bashar al-Assads viktigste allierte i regionen. Avisen har heller aldri skjult at den ønsker en dialog mellom makthaverne i Damaskus og deler av opposisjonen framfor at regimet kastes. Samtidig har avisen gitt ordet til en rekke syriske opposisjonelle. Blant andre den palestinsk-syriske forfatteren Salamah Kaileh som ble arrestert av de syriske sikkerhetstjenestene i slutten av april 2012.

I juni dukket striden opp i den engelske nettutgaven av avisen, etter en artikkel av Amal Saad Ghorayeb. Den libanesiske spaltisten tok eksplisitt opp den redaksjonelle støtten til regimet i Damaskus og angrep de som ønsker en «tredje vei», de som fordømmer det autoritære syriske regimet samtidig som de advarer mot en utenlandsk intervensjon à la den vestlige militæraksjonen i Libya. Etter denne artikkelen takket en annen bidragsyter til Al-Akhbar English, Max Blumenthal, for seg med en artikkel som kritiserte «Assad-apologetene» i redaksjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal