På flere fronter

LGBT-identiteten er i stor grad smidd på vestlige referanser og det vestlige markedet. Filmer, magasiner, nettsteder og turisme bidrar til å spre en identitetsmessig og seksuell kanon. Men en rekke steder er måtene å leve ut sin seksuelle orientering og kjønn på langt mer mangfoldige og flytende.

november 2012

For indiske hijras, som ser på seg selv som verken menn eller kvinner, er dikotomien homo-hetero ikke dekkende. På samme måte som at «å komme ut av skapet» – offentlig stadfestelse av sin seksuelle legning eller kjønnsidentitet – som framstilles som en uunngåelig etappe, støter mot lokale frigjørings- og motstandsstrategier i undertrykkende samfunn. I motsetning til dette fokuset på identitet, har queer-teorier de siste tjue årene utviklet en kraftig kritikk av «naturligheten» til seksualitet og kjønn: 1 Ved å vektlegge at disse er sosialt konstruert, får de fram mangfoldet og plastisiteten i seksuelle identiteter. Disse teoretiske strømningene er sterkt knyttet til framveksten av radikale politiske bevegelser – queer (som Queer Nation i USA og Queer for BDS i kampanjen for boikott av israelske produkter) eller transhomselesbiske (ifølge egendefinisjonen til franske Panthères roses) – til fordel for alterglobaliseringsbevegelsene. Aktivistenes strategier forener ulike kamper (feminisme, antirasisme, antikapitalisme) og minner om posisjoneringen til aktivistene på 70-tallet. De kritiserer institusjonaliseringen og kommersialiseringen av homo- og lesbeidentitetene.

Nå handler strategiske spørsmål om mobiliseringsformer. I nord har lesbiske aktivister siden 70-tallet krevd og laget selvstendige rammer, særlig som reaksjon på misogynien de har opplevd i homofile grupperinger. Disse organiseringsformene er knyttet til feminismen, og utgjør en av de politiske kjennetegnene til lesbebevegelsen, uten å forhindre strategiske allianser med blandede grupperinger. I løpet av 90-tallet dannet også transpersoner selvorganiserte grupper, og viste nødvendigheten av en spesifikk mobilisering. I bunn og grunn er det de universelle pretensjonene til «LGBT»-rammene, dominert av homoseksuelle menn, som står på spill. Disse dominerer fortsatt rommene for offentlig representasjon og bidrar til å usynliggjøre andre kamper. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal