Kompiskapitalisme i Modis India

Med gode politiske kontakter blir alt mulig for Indias rikeste.

april 2024
Narendra Modis forhold til forretningsmannen Gautam Adani går over tjue år tilbake i tid og har preget statsministerens politikk. Her fra en demonstrasjon døpt «den nasjonale arbeidsledighetsdagen» i Kolkata 17. september 2021. Foto: Sukhomoy Sen, Zuma / NTB.

Dagen etter valgseieren i 2014 gikk Narendra Modi om bord i et privatfly eid av Gautam Adani, en av Indias rikeste menn. Den ene siden av kabinen var dekorert med et indisk flagg, den andre med logoen til Adani-konsernet. At penger og makt tiltrekker hverandre, er ikke noen nyhet, men båndet mellom den hindunasjonalistiske frontfiguren og den skruppelløse forretningsmannen har vært påfallende solid de siste tjue årene, som et symbol på kompiskapitalismens historiske omfang i dagens India.

18 år gammel flyttet Adani fra Gujarat til Mumbai, hvor han jobbet som diamantsorterer. Ett år senere vendte han hjem igjen og hjalp broren med å starte et selskap som produserte plastfilm. Etterspørselen vokste etter hvert så mye at de måtte importere råvarer fra utlandet. I 1988 opprettet brødreparet Adani Exports, og utvidet virksomheten til næringsmiddelproduksjon, kraft, sement og stål. Ti år senere la Gautam Adani fundamentet for forretningsimperiet sitt med den private havna Mundra på Indias vestkyst. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal