LMD2

De andres liv

Den selvbiografiske mediesensasjonen Baby Reindeer viser hvordan stalking blant mye annet leit er snoking ad extremis. Selv pirrer serien så mange slags kikkerinstinkter.

juni 2024

En uendelig labyrint

I Nathalie Sarrautes roman Portrett av en ukjent (1948) anlegger fortelleren et forskerblikk på menneskene rundt seg. I realiteten er hans minutiøse beskrivelser bedre egnet til å problematisere vitenskapelige sannhetspretensjoner som sådan.

juni 2024

Inde bag kulissen

Lærerværelset er en intens, moralsk fortælling, der bæres frem af en suveræn hovedrollepræstation. Desværre hæmmes filmen af en alt for insisterende og overtydelig musik.

Dekadente skygger

Kultklassikeren Mädchen in Uniform (1931) tilbyr en oppsiktsvekkende refleksjon over jentefellesskapets muligheter og begrensninger, preget av tvang og disiplin, forstillelse og fornektelse, kombinert med besettelse og ufullendt kjærlighet.

mai 2024

Ayas Afrika

Elfenbenskysten skinner i den strålende dramakomedien Aya fra Yopougon. Samtidig samler en ny antologi tegneserier fra land sør for Sahara.

mai 2024

Pinocchios legende indvielse

Pinocchios eventyr er en indvielse til livet. Som os er dukken fanget mellem en voksenverden med arbejde og præstation, og barndommens verden med leg og frihed. Pinocchio er billede på legen som den verdensskabende handling.

april 2024

Metode: villedende utdypning

I Monster blir barns uutgrunnelige påfunn undersøkt i fragmenterte tilbakeblikk med stadig nye nyanser. Publikum med sans for alternerende versjoner får i denne filmen munnen full – og vel så det.

april 2024

På bunnen av hullet

I fjor ble over 1400 personer kidnappet og 2500 drept i Haitis hovedstad Port-au-Prince, og gjengvolden har i år blitt enda mer ekstrem. De siste tiårene har landet opplevd jordskjelv, orkaner, kolera og en feilslått internasjonal bistand. Landets lange ferd mot undergangen, som forfatteren Serge Quadruppani så allerede under et besøk i 1999, fortsetter. Med utgangspunkt i notatene fra den gang har han skrevet denne novellen.

april 2024

Regioner i ruter

Det franske tegneseriemarkedet bobler over, men serieskaperne frykter at forlagene får fortjenesten. Canada tar regionalismen til den internasjonale tegneseriehovedstaden.

mars 2024

I hodet på en ung dame

Den tolvårige hovedpersonen i Scrapper bor alene og er altfor gatesmart for sin alder. Så dukker hennes ukjente og ikke fullt så modne far opp. Relasjonen lugger fra første stund, i en innfallsrik oppvekstskildring fra regidebutanten Charlotte Regan.

mars 2024

Fascisme i pastell

Ved første blikk kan Roberto Bolaños El Tercer Reich framstå som en uanselig ny-noir med parapsykologiske spekulasjoner og uforløste filosofiske ambisjoner. Men under overflaten avdekker romanen den fascistoide nostalgien i forbrukets drømmesøvn.

februar 2024

Systemer i skjul

Offentlig eller privat kontroll er en gjennomgående konfliktlinje i en av fjorårets beste tegneseriebøker, Hidden Systems, om infrastrukturen for kraft, vann og internett.

januar 2024
1 2 3 60