Politikk

Oppsplittingen av Middelhavet

Mens tusener av migranter drukner hvert år i «Mare Nostrum», strømmer millioner av turister til badebyene langs kysten. Nå vokser spenningene i Middelhavet med stadig flere land som vil sikre seg eksklusiv kontroll over havområder.

Det er fortsatt liv i FN

I september arrangerer FN et toppmøte om sin egen framtid. I en tid med lammende kriger i Ukraina og Gaza mener generalsekretær António Guterres at verdens nasjoner må styrke det internasjonale samarbeidet for å forhindre full kollaps for organisasjonen.

juni 2024

Retningsløs fransk utenrikspolitikk

I en tid der den globale maktbalansen er i ferd med å endres, ønsker franske diplomater at Frankrike skal finne tilbake til den selvstendige utenrikspolitikken landet en gang hadde, med en viss avstand til NATO og den vestlige linjen. Kan det bli en realitet?

Fransk skog i fare

Tre fjerdedeler av skogen i Frankrike er privateid og består ofte av plantede trær som hogges tidlig i livssyklusen. Gammelskog utgjør nå bare to–tre prosent av skogarealet. Men her finnes mangfoldet som kan gjøre skogen mer motstandsdyktig mot ekstremværet klimaendringene fører med seg.

mai 2024

Toppidrett uten effekt

Fra 26. juli til 11. august går Sommer-OL av stabelen i Paris. Et av argumentene franske myndigheter har brukt for å forsvare den enorme pengebruken, er at arrangementet vil fremme fysisk aktivitet i befolkningen. Ingenting tyder på at det vil skje.

IS slår tilbake

Med sporadiske bombeattentater og blodige angrep viser Den islamske staten (IS) at den fortsatt eksisterer, og klarer å utnytte økonomisk nød, politiske kriser og lokale konflikter.

Et besøk hos Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har tilbrakt fire og et halvt år i høysikkerhetsfengselet Belmarsh, i påvente av at anken hans mot utlevering til USA skal avgjøres. Like før jul besøkte skribenten Charles Glass ham.

februar 2024

Den sterkestes folkerett

Dagens folkerett har røtter i de europeiske kolonimaktenes selvlegitimering. Til tross for et enormt institusjonelt apparat er folkeretten fortsatt en unnskyldning og en utopi i stormaktenes tjeneste.

februar 2024

Markens gjøde

Da det ble innført sanksjoner mot russiske leverandører, måtte gjødselgiganten Yara importere mer fosfat fra en annen okkupasjonsmakt. Hvorfor gjenvinner vi ikke heller vårt eget?

februar 2024
1 2 3 65