Russlands sikkerhetsmani

Russisk framrykning, uteblivende amerikansk hjelp og muligheten for at Trump havner i Det hvite hus har fått de europeiske lederne til å høyne innsatsen både materielt og retorisk, uten å trekke lærdom av historien.

april 2024
Mens støtten fra USA har blitt blokkert i Kongressen, har Russland trappet opp angrepene mot Ukraina. Utsiktene til en løsning på krigen er dårlige enn noensinne. Her fra Heltenes allé i Kramatorsk i Donetsk 22. februar, hvor ukrainske soldater ligger begravd. Foto: Anatolii Stepanov, AFP / NTB.

Det går dårlig for Ukraina, til tross for den enorme militære og økonomiske støtten landets allierte har gitt siden den russiske invasjonen – 1870 milliarder kroner. Etter at motoffensiven i fjor sommer mislyktes, har den ukrainske hæren trukket seg ut av byen Avdijivka i Donbass, mens de russiske styrkene fortsetter å vinne terreng.

De teknologisk overlegne vestlige våpnene har ikke klart å bøte på mangelen på ammunisjon. Russerne avfyrer fem til ti ganger flere granater enn ukrainerne. Ytterligere amerikansk militærhjelp er blokkert i Kongressen, kanskje for lang tid framover. For republikanernes presidentkandidat Donald Trump har lovet å løse konflikten på «et døgn» og truet med at Ukraina ikke får «en eneste penny» til hvis han blir valgt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal