/

Vestens arvelige meritokrati

Ordet meritokrati ble oppfunnet på 1950-tallet som en advarsel mot et samfunn styrt av de mest intelligente og høyest utdannede, hvor makten endte med å gå i arv. Denne dystopien synes nå å være i ferd med å bli virkelighet.

Sommeren 1957 gikk den engelske sosiologen Michael Young langs en strand i Wales. Han hadde vært forskningsleder i britiske Labour og skrevet partiprogrammet i 1945, men siden forlatt partiet. På stranden grublet han over hvorfor elleve redaktører hadde refusert hans siste bokmanus. Plutselig møtte han et vennepar i vannkanten, og nevnte for dem teksten ingen ville ha. Tilfeldigvis utga vennene kunstbøker, og bestemte seg for å utgi boka. Tittelen var The Rise of the Meritocracy. Han fryktet at begrepet han hadde snekret sammen fra latin og gresk ville bli møtt med sarkasmer, men etter å ha solgt en halv million eksemplarer på få år gled ordet «meritokrati» inn i dagligtalen. Med en gigantisk misforståelse.

For Youngs bok, skrevet i kjølvannet av George Orwells 1984 og Aldous Huxleys Fagre nye verden, beskriver en dystopi: et mareritt av en moderne verden ledet «ikke så mye av folket som av de smarteste folkene». Handlingen foregår i begynnelsen av 2034 og fortelleren, en selvhøytidelig sosiolog, forteller entusiastisk om hvordan det britiske samfunnet på 1900-tallet forvandlet seg til et tyranni styrt av høytutdannede. Med «like muligheter» som argument er samfunnet inndelt etter intelligens. Samfunnsordenen sementeres allerede på skolen, som forvandler klasseprivilegier til «evner» og «prestasjoner». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Bruken av Bach

Neste sak

En gang «terrorist», alltid terrorist

Andre saker om Politikk

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

Guds koreanske krigere

Protestantismen er blitt Sør-Koreas største trossamfunn. Med teologisk og politisk inspirasjon fra USA er de fast

Reaksjonær vekkelse

Evangelikale kristne har bidratt til å få både Jair Bolsonaro og Donald Trump valgt. Vekkelsesbevegelsen er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.