Europa

Forakten for det stygge Frankrike

Ytre høyre har lenge hatt stor oppslutning i et Frankrike som faller mellom to stoler, mellom by og land. Mens folk utenfor storbyene lever sine liv i bilen og på kjøpesentrene, anklager en urban minoritet dem for mangel på estetisk sans og hensyn til miljøet.

juli 2024

Italiensk kulturkrig

Giorgia Meloni og hennes partifeller har erklært krig mot venstresidens angivelige kulturelle hegemoni. De bytter ikke bare ut ledere og kutter i magre kulturbudsjetter, men vil også skape en «ny fortelling».

juli 2024

Det kommende konservative EU

De konservative og sosialdemokratene beholdt sin dominerende posisjon i EU-parlementet etter valget i juni. Men en ny blokk er i ferd med å vokse fram med Ursula von der Leyens nykonservative forvandling av unionen.

Fransk skog i fare

Tre fjerdedeler av skogen i Frankrike er privateid og består ofte av plantede trær som hogges tidlig i livssyklusen. Gammelskog utgjør nå bare to–tre prosent av skogarealet. Men her finnes mangfoldet som kan gjøre skogen mer motstandsdyktig mot ekstremværet klimaendringene fører med seg.

mai 2024

Toppidrett uten effekt

Fra 26. juli til 11. august går Sommer-OL av stabelen i Paris. Et av argumentene franske myndigheter har brukt for å forsvare den enorme pengebruken, er at arrangementet vil fremme fysisk aktivitet i befolkningen. Ingenting tyder på at det vil skje.

Russlands sikkerhetsmani

Russisk framrykning, uteblivende amerikansk hjelp og muligheten for at Trump havner i Det hvite hus har fått de europeiske lederne til å høyne innsatsen både materielt og retorisk, uten å trekke lærdom av historien.

april 2024

Uvisshet om europeisk Uber-lov

Siden 2021 har EU jobbet for å regulere arbeidsforholdene til de 26 millioner arbeiderne som får oppdrag via digitale plattformer som Uber og Foodora. Mens EU-parlamentet vil omklassifisere dem til arbeidstakere, stritter mange EU-land imot.

februar 2024

Markens gjøde

Da det ble innført sanksjoner mot russiske leverandører, måtte gjødselgiganten Yara importere mer fosfat fra en annen okkupasjonsmakt. Hvorfor gjenvinner vi ikke heller vårt eget?

februar 2024
1 2 3 27