Honduras

Mistenkelig valgresultat i Honduras

Da seieren til utfordreren Salvador Nasralla syntes klar, stanset stemmeopptellingen. Fire dager senere ble sittende president Juan Orlando Hernández erklært vinner. Alt med velsignelse fra USA som har vært allestedsnærværende i landets politikk siden 1980-tallet.

januar 2018

Kupphvitvasking

29. november avholdt kuppmakerne i Honduras et grunnlovstridig valg som ga makten til den konservative Porfirio Lobo. USA anerkjente valget umiddelbart på tross av den utilslørte undertrykkingen.

januar 2010

Dødsfengsler

Et nytt, svært kritikkverdig fenomen har dukket opp i Honduras: dødsfall i varetekt. Flere titalls unge mistenkte i fengsel har mistet livet under mistenkelige forhold, mens de var under oppsyn av politi og fengselsbetjenter. Til å begynne med var det få som lot seg merke ved dette fenomenet, som virkelig toppet seg i april 2003, i fengselet El Porvenir, nær byen La Ceiba ved atlanterhavskysten. Da døde 58 innsatte som praktisk talt alle sammen var medlemmer av gjengen «El Barrio 18». Noen brant levende, andre ble skutt ned. Rettsvesenet har først nå fått klarhet i omstendighetene rundt denne tragedien. Den offisielle versjonen gikk ut på at utgangspunktet var en konflikt mellom gjengmedlemmer (som til tross for at de var fengslet skal ha vært væpnet til tennene…) og en plutselig skuddveksling i en celle. Det er nå klart at det var politiet og de militære som var skyldige i det som likner på en kollektiv massakre. Fengselsvokterne skal ha provosert fram en konflikt mellom to gjenger for å kunne likvidere de unge innsatte uten å bli straffet. Før riksadvokat Roy Medina fratrådte sin stilling i mars 2003, etterforsket han et femtitalls individer som for det meste tilhørte politiet. Ingen fikk noen form for straff. Etter at «antigjengloven» (lov 332, se hovedsak) ble vedtatt av Kongressen i juli 2003, har fengslene blitt fylt til randen av tusener av unge, anholdt og arrestert på grunn av deres tilhørighet til en gjeng. Fengselet i San Pedro Sula, landets nest største by, 24 mil nord for hovedstaden, har en kapasitet på 800 innsatte. Da en brann brøt ut i dette fengselet 17. mai 2003, rommet det 2200 innsatte – nesten tre ganger så mange. 300 innsatte døde under forferdelige omstendigheter. Flesteparten var medlemmer av gjengen «Mara Salvatrucha». Flere av de overlevende har anklagd myndighetene for ikke å ha kommet dem til unnsetning og holdt dem innesperret etter at brannen brøt ut. Disse vitneprovene ble bekreftet av San Pedro Sulas biskop, Rómulo Emiliani, som har fått opplysninger om dette: «I over en time tryglet fangene om at man måtte åpne dørene til cellene deres.» Men uten resultat. 1 Ifølge Casa Alianza er 59 unge under 23 år blitt myrdet i varetekt mellom mai 2002 og mars 2004. 2 BBC, London, 19. mai 2004.

august 2004