Mistenkelig valgresultat i Honduras

Da seieren til utfordreren Salvador Nasralla syntes klar, stanset stemmeopptellingen. Fire dager senere ble sittende president Juan Orlando Hernández erklært vinner. Alt med velsignelse fra USA som har vært allestedsnærværende i landets politikk siden 1980-tallet.

Soldater med fingeren på avtrekkeren midt i veien, demonstranter som løper bort fra skyene av tåregass. I begynnelsen av desember kunne det virke som det pågikk et militærkupp i gatene i den honduranske hovedstaden Tegucigalpa. Det minnet om juni 2009, da hæren bortførte venstrepresidenten Manuel Zelaya og satte ham på et fly til Costa Rica.

Denne gangen var det mistanker om valgfusk som tente gnisten. Presidentvalget 26. november fant sted i en anspent atmosfære. Frykten var stor for at Det øverste valgtribunalet (TSE), som kontrolleres av regjeringspartiet Nasjonalpartiet, skulle lukke øynene for uregelmessigheter for å sikre gjenvalg av den autoritære og korrupsjonsbefengte Juan Orlando Hernández. I tillegg kom vissheten om at USA ikke ville være likegyldig til resultatet, ettersom amerikanerne ser Hernández som en garantist for en ultraliberal økonomisk politikk og militarisering av landet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Politisensur av tunisiske rappere

Neste sak

Tempel for en ny type forbruk

Andre saker om Honduras

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.