Arabiske israelere

Ariel Sharons besøk på den islamske helligdommen Haram al-Sharif 28. september 2000 utløste den andre intifadaen. Hendelsene siden den gang har svekket ytterligere de arabiske innbyggernes tiltro til den israelske staten, som i dag utestenger den store arabiske minoriteten, som utgjør nesten tjue prosent av Israels befolkning.

oktober 2005

I hele august fortalte verdens medier om hvor tilbakeholdne israelske soldater og politi var under evakueringen av 21 bosettinger i Gaza og fire på Vestbredden. Bildet var et helt annet for fem år siden, da palestinere bosatt i Israel demonstrerte i solidaritet med sine brødre fra de okkuperte områdene som ble drept i Jerusalem etter general Ariel Sharons besøk på den islamske helligdommen Haram al-Sharif 28. september 2000. Et besøk som utløste den andre intifadaen. Den blodige undertrykkelsen av demonstrantene satte dype spor i den arabiske befolkningen i den jødiske staten.

I løpet av noen dager i begynnelsen av oktober 2000 ble tretten arabere drept, tolv av dem var israelske statsborgere og en var fra de okkuperte områdene. De ble drept av opprørspolitiet, snikskyttere og deltakere i de antiarabiske forfølgelsene i Nasaret under Yom Kippur, 8. oktober 2000. Flere titalls personer ble skadd. Israels daværende statsminister Ehud Barak, politiminister Shlomo Ben-Ami og innenriksminister Haim Ramon – alle tre sentrale i Arbeiderpartiet og kjent som «duer» – rettferdiggjorde nedslaktingen med henvisning til loven: Den israelske staten kunne ikke akseptere at en stor vei ble blokkert, forklarte de. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal