Arkitektur

Høyhusets tvetydige comeback

Er høyhus løsningen på befolkningsveksten og miljøproblemene? Skyskrapere krever enorme ressurser og ser ut til å fornekte byen snarere enn å utvikle dens særegenheter. Kan skyskraperen være mer enn en fallos for en megaloman kapitalisme?

Posted on

Tårnet som arkitektonisk objekt oppsto mot slutten av 1800-tallet, som et resultat av en kombinasjon av byggeteknikk (bærekonstruksjon av stål), utviklingen av heisen og telefonen, og særlig den usannsynlige rikdommen til visse bedrifter som ga seg utslag i symbolske bygninger, til andres misunnelse. Det første høyhuset (40 m) ble reist i New York i 1868 og det andre i Minneapolis. Og i 1884 bygde William Le Baron Jenney det ti etasjer høye Home Insurance Building i Chicago. Tårnet ble kapitalismens fremste utrykk.

Det vil si: Det er alltid utdatert, det er alltid et firma som gjør det bedre og markerer sin dominans med et høyere tårn. Til industrimagnatenes og finanskongenes umettelige «alltid mer», svarer det i deres øyne «alltid høyere», symbolet på styrke: deres tårn, som samtidig er hovedkvarter, banner, varemerke. Det er noe barnslig med denne høydekonkurransen, med unntak av et knippe arkitekter som hevder at «tårnet» er framtiden … for det forrige århundre! (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver