Det internasjonale rettsvesenet mot stormaktene

Med sakene mot Israel og israelske ledere i de internasjonale domstolene i Haag har en demokratisk stat for første gang havnet på tiltalebenken. Men sakene avdekker også bruddlinjene og dobbeltmoralen i den rådende verdensorden.

Palestinere inspiserer ødeleggelsene etter at israelske styrker trakk seg ut av en del av Jabalia flyktningleir, nord på Gazastripen, 30. mai 2024. Foto: Mahmoud Issa, Reuters / NTB.

«Denne domstolen er laget for Afrika og skurker som Putin, sa en folkevalgt leder til meg», fortalte sjefanklager i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) Karim Khan til CNN 20. mai. Khan hadde da nettopp bedt om at domstolen skulle utstede arrestordre på tre Hamas-ledere (Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri og Ismail Haniyeh) i tillegg til Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans forsvarsminister Yoav Gallant for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på Gazastripen.

Det er første gang en slik anmodning er rettet mot folkevalgte ledere i et demokratisk land. USAs president Joe Biden har kalt beslutningen «skandaløs», mens flere republikanske representanter har truet med represalier mot Khan. Netanyahu avfeide det hele og sa nok en gang at ingenting ville stoppe Israels «legitime selvforsvar». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal