Forakten for det stygge Frankrike

Ytre høyre har lenge hatt stor oppslutning i et Frankrike som faller mellom to stoler, mellom by og land. Mens folk utenfor storbyene lever sine liv i bilen og på kjøpesentrene, anklager en urban minoritet dem for mangel på estetisk sans og hensyn til miljøet.

juli 2024
Det stygge Frankrike, motorveienes og kjøpesentrenes Frankrike, blir mobbet av et urbant mindretall, men er hverdagen for majoriteten. Foto: Shutterstock.

«Synes du utkant-Frankrike rundt kjøpesentrene er vakkert?» spurte journalisten Leá Salamé provokativt på radiokanalen France Inter 12. september i fjor, etter at sjefen for supermarkedkjeden Système U like før hadde sagt: «Millioner av mennesker drar dit hver helg […] for å kjøpe varer til en rimelig pris, og så får de høre at ‘du bor i et stygt Frankrike’. Jeg synes det er å gjøre narr av dem.»

Allerede i 2011 undret antropologen Éric Chauvier seg: «Hvem har gitt disse sentraliserte journalistene rett til å bestemme at utkantene våre er stygge?» Han hadde da nylig gitt ut boka Contre Télérama («Imot Télérama»), som et svar på en artikkelserie i kulturmagasinet Télérama som forsøkte å forstå «Hvordan Frankrike er blitt stygt» med stadig nye spredte boligfelt etter storutbygging av motorveier og økning i hypermarkeder og andre store butikker rundt dem. Ikke lenge etter Chauviers bok publiserte tenketanken Terra Nova en famøs rapport om arbeiderklassens uforbederlige hang til å stemme på Front national. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal