Et uskyldig lite blad?

Kokabladet sto sentralt da Evo Morales ble valgt til Bolivias president i 2005. Morales ønsker i likhet med mange søramerikanere å fjerne den tradisjonelle planten fra narkotikalistene. Dreier det seg om en sniklegalisering av kokain, eller har planten blitt satt på narkotikalistene av helt andre grunner?

mai 2008

«Vet du om en plante som gir mer kalsium enn melk, mer jern enn spinat og like mye fosfor som fisk?», spør Nieves Mamani, medlem av den ene av de seks fagforeningene i Tropico de Cochabamba i Chapare-provinsen i det sentrale Bolivia. Arbeidsledighet og lite konkurransedyktige priser på andre jordbruksprodukter har tvunget henne – i likhet med hundre tusen andre andinske bønder – til å dyrke kokablader som viktigste levebrød. «Vårt store håp er å kunne selge over hele verden,» understreker hun. «I tillegg til økonomisk trygghet, ville vi da også sluppet å være prisgitt narkotikasmuglere.» Ja, men …

I sin rapport av 5. mars 2008 betegnet FNs internasjonale narkotikakontrollråd (INCB) nok en gang kokaplanten som «forbudt». INCB oppfordrer igjen «Bolivia og Peru til å vurdere å endre nasjonale lover for å hindre eller forby aktiviteter som strider mot 1961-konvensjonen, som tygging av kokablader og framstilling av drikken mate eller andre kokaprodukter som inneholder alkaloider, enten disse er beregnet på innenlands bruk eller eksport.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal