Slaget om Wisconsin

Republikanernes valgseier i november åpnet veien for nye kutt i offentlige budsjetter, uten å revurdere skattelettelsene. Langt fra hovedstaden gikk republikanerne et par skritt lenger for å få balanse i regnskapene. Dette ble møtt med en uventet protest.

april 2011

Helt uten forvarsel ble plutselig Madison i Wisconsin sentrum for en bølge av sosiale protester i USA. I fire uker ble den rikt dekorerte rotunden i delstatsforsamlingen (Capitol) okkupert av hundrevis av fredelige, men innbitte statsansatte. De fikk selskap av studenter, mens flere titusener andre samlet seg utenfor bygningen. Samtidig ble det holdt flere større protestaksjoner i andre delstatsforsamlinger rundt om i landet – fra Harrisburg (Pennsylvania) til Richmond (Virginia), fra Boise (Idaho) til Montpelier (Vermont) og Columbus (Ohio). I de større byene deltok tusener av mennesker i støttedemonstrasjoner – fra Los Angeles, San Francisco, Denver, Chicago til New York og Boston.

Mange tusener fulgte oppfordringen om å «walk like an Egyptian» og ga uttrykk for sin indignasjon og harme. Kravet de la fram var enkelt og klart: Den republikanske guvernøren Scott Walker måtte trekke tilbake sine forslag som vil svekke fagforeningenes rettigheter i offentlig sektor i Wisconsin. Det forhatte lovforslaget ble til slutt trumfet igjennom en republikanerdominert delstatsforsamling og vil bli en del av lovverket. Flere republikanske guvernører i andre delstater går dessuten med planer om lignende angrep på fagforeningene. Noe hadde likevel endret mening under det månedslange «Slaget om Wisconsin». En uventet konsekvens ble nemlig at i stedet for å bli satt ut av spill, våknet den amerikanske fagbevegelsen fra dvalen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal