USA

Slaget om Wisconsin

Republikanernes valgseier i november åpnet veien for nye kutt i offentlige budsjetter, uten å revurdere skattelettelsene. Langt fra hovedstaden gikk republikanerne et par skritt lenger for å få balanse i regnskapene. Dette ble møtt med en uventet protest.

Posted on

Helt uten forvarsel ble plutselig Madison i Wisconsin sentrum for en bølge av sosiale protester i USA. I fire uker ble den rikt dekorerte rotunden i delstatsforsamlingen (Capitol) okkupert av hundrevis av fredelige, men innbitte statsansatte. De fikk selskap av studenter, mens flere titusener andre samlet seg utenfor bygningen. Samtidig ble det holdt flere større protestaksjoner i andre delstatsforsamlinger rundt om i landet – fra Harrisburg (Pennsylvania) til Richmond (Virginia), fra Boise (Idaho) til Montpelier (Vermont) og Columbus (Ohio). I de større byene deltok tusener av mennesker i støttedemonstrasjoner – fra Los Angeles, San Francisco, Denver, Chicago til New York og Boston.

Mange tusener fulgte oppfordringen om å «walk like an Egyptian» og ga uttrykk for sin indignasjon og harme. Kravet de la fram var enkelt og klart: Den republikanske guvernøren Scott Walker måtte trekke tilbake sine forslag som vil svekke fagforeningenes rettigheter i offentlig sektor i Wisconsin. Det forhatte lovforslaget ble til slutt trumfet igjennom en republikanerdominert delstatsforsamling og vil bli en del av lovverket. Flere republikanske guvernører i andre delstater går dessuten med planer om lignende angrep på fagforeningene. Noe hadde likevel endret mening under det månedslange «Slaget om Wisconsin». En uventet konsekvens ble nemlig at i stedet for å bli satt ut av spill, våknet den amerikanske fagbevegelsen fra dvalen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver