Slaget om Wisconsin

Republikanernes valgseier i november åpnet veien for nye kutt i offentlige budsjetter, uten å revurdere skattelettelsene. Langt fra hovedstaden gikk republikanerne et par skritt lenger for å få balanse i regnskapene. Dette ble møtt med en uventet protest.

Republikanernes valgseier i november åpnet veien for nye kutt i offentlige budsjetter, uten å revurdere skattelettelsene. Langt fra hovedstaden gikk republikanerne et par skritt lenger for å få balanse i regnskapene. Dette ble møtt med en uventet protest.

Helt uten forvarsel ble plutselig Madison i Wisconsin sentrum for en bølge av sosiale protester i USA. I fire uker ble den rikt dekorerte rotunden i delstatsforsamlingen (Capitol) okkupert av hundrevis av fredelige, men innbitte statsansatte. De fikk selskap av studenter, mens flere titusener andre samlet seg utenfor bygningen. Samtidig ble det holdt flere større protestaksjoner i andre delstatsforsamlinger rundt om i landet – fra Harrisburg (Pennsylvania) til Richmond (Virginia), fra Boise (Idaho) til Montpelier (Vermont) og Columbus (Ohio). I de større byene deltok tusener av mennesker i støttedemonstrasjoner – fra Los Angeles, San Francisco, Denver, Chicago til New York og Boston.

Mange tusener fulgte oppfordringen om å «walk like an Egyptian» og ga uttrykk for sin indignasjon og harme. Kravet de la fram var enkelt og klart: Den republikanske guvernøren Scott Walker måtte trekke tilbake sine forslag som vil svekke fagforeningenes rettigheter i offentlig sektor i Wisconsin. Det forhatte lovforslaget ble til slutt trumfet igjennom en republikanerdominert delstatsforsamling og vil bli en del av lovverket. Flere republikanske guvernører i andre delstater går dessuten med planer om lignende angrep på fagforeningene. Noe hadde likevel endret mening under det månedslange «Slaget om Wisconsin». En uventet konsekvens ble nemlig at i stedet for å bli satt ut av spill, våknet den amerikanske fagbevegelsen fra dvalen. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Filmverdens parasitter

Default thumbnail
Neste sak

Gjenferdet på Den røde plass

Andre saker om USA

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Maktmisbruk i Minneapolis

Politifolk blir sjelden dømt for å ha drept afroamerikanske borgere. Den angivelig progressive delstaten Minnesota er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.