USA

Tro, håp og avsky i Sør-Carolina

Primærvalgene i USA kan i praksis bli avgjort i Sør-Carolina allerede i februar. Biden virker sikker som Demokratenes kandidat, mens ingen klarer å utfordre Trump på republikansk side. Men amerikanere flest vil verken ha den ene eller den andre.

januar 2024

Dommen fra maskinen

Bør en siktet varetektsfengsles? Hvilken straff bør en lovbryter få? I over ti år har amerikansk rettsvesen brukt algoritmer til å ta slike beslutninger. Offisielt blir det gjort for å redusere bruken av kausjon. Men metoden skaper splid om grunnleggende rettsprinsipper.

januar 2024

Håp og nostalgi i Tehrangeles

I Los Angeles finnes det et stort iransk eksilsamfunn. Selv om mange iranere har lykkes i USA, drømmer de fortsatt om å vende tilbake til et Iran uten prestestyre. Men de er splittet i synet på landets fortid og framtid.

september 2023

ITTs spektakulære vekst og fall

Brødrene Behn grunnla International Telephone & Telegraph som et telefonselskap i 1920. Innen få tiår var det blitt et av verdens største konsern. Som med dagens tech-giganter var støtte fra den amerikanske staten uunnværlig for selskapets ville vekst.

august 2023

Ukraina splitter republikanerne

Til tross for de mange rettssakene han har hengende over seg, er Donald Trump fortsatt de republikanske velgernes foretrukne kandidat til presidentvalget neste år. Nå raser debatten mellom utfordrerne hans om krigen i Ukraina.

august 2023

Profitt på frihet

I USA må tiltalte ofte betale kausjon for å unngå varetektsfengsling i påvente av at rettssaken deres skal komme opp. Kausjonsordningen er blitt en gullgruve for forsikringsselskaper, men nå øker presset for å få slutt på systemet, som straffer fattige og minoriteter.

Illustrasjon av mobiltelefon med TikTok-logoen og det kinesiske flagget i bakgrunnen.

Klokka tikker for TikTok

Er vestlige lands sikkerhet truet av videoer spredt i en app med kinesisk opprinnelse? Er TikTok en trojansk hest laget for å indoktrinere unge sinn? Presset øker for å forby det sosiale mediet i Nord-Amerika og Vest-Europa.

april 2023

Gentrifiseringen av USAs byskoler

Å bygge nye offentlige skoler, samtidig som de stenger andre skoler, er amerikanske ordføreres nye våpen i kampen for å snu «den hvite flukten» og bringe middelklassefamilier tilbake til byen fra forstedene.

desember 2022

Forført av kjernekraft

Med langvarig tørke og stadig mer intense branner har California bestemt seg for å trappe opp kampen mot global oppvarming og satse på fornybar energi. Men er det klokt å samtidig legge ned Diablo, delstatens siste kjernekraftverk?

august 2022

Gjenopplivingen av en supermakt

Å bevare statusen som supermakt har vært USAs eksplisitte mål i tretti år. Den kaotiske uttrekningen fra Afghanistan har ikke endret dette overordnede målet. Det viser USAs resolutte linje i Ukraina og anstrengelsene for å hindre Kinas framvekst.

mars 2022

Den asiatisk-amerikanske drømmen svinner hen

Asiater i USA framstilles ofte som en hardtarbeidende og skoleflink idealminoritet. Men bak stereotypien skjuler det seg et fragmentert samfunn, som siden pandemien og de økte spenningene mellom USA og Kina opplever stadig mer hatkriminalitet.

november 2021
1 2 3 12