Spania vil aldri bli det samme

Den spanske protestbevegelsen markerte nylig sitt toårsjubileum med massedemonstrasjoner og møter i de største byene. Selv om bevegelsen fra starten har blitt sterkt kritisert i media, er folkebevegelsen fortsatt Europas mest vitale.

Siden 2011 har jeg fulgt utviklingen til los indignados i den middels store andalusiske byen Jerez de la Frontera. Byen har sitt navn fra en tid da den lå i grenselandet mellom katolsk og maurisk Spania, som kriget i hundrevis av år. I dag er den rolige byen et yndet mål for den kultiverte turist som vil unngå turistmaskinene på Costa del Sol. Jerez er sherryens hjemby, flamencoens arnested og den huser årlig Feria del Caballo, en berømt folkefest med røtter i aristokratiets stolte hestetradisjon. Men tilstanden i kommunen kan i beste fall beskrives som kritisk. Spansk presse beskriver Jerez de la Frontera la Ciudad de Deuda, gjeldsbyen, eller la Ciudad de Paro, arbeidsledighetens by. Kommunen Jerez de la Frontera har den tredje høyeste offentlige gjelden per innbygger i Spania og en arbeidsledighet på over 40 prosent.

I fjor høst fikk den et nytt tilnavn, la Ciudad de Basura, søppelbyen. Etter den store generalstreiken i Spania i november 2012 fortsatte søppelarbeiderne streiken på egenhånd. Søpla lå strødd i gatene, rotter på størrelse med katter ble observert. Framfor å forhandle med renova-sjonsarbeiderne leide kommunen inn et annet firma til å rydde byens forretningsstrøk, samtidig som de truet arbeiderne med oppsigelser og outsourcing. Dette satte sinnene i kok og arbeiderne dumpet søppel foran rådhuset og bankbyggene. Kvelden 19. november oppsto det regelrette opptøyer i de fattige forstedene. Trafikken ble stoppet av barrikader av påtente søppelcontainere. Flammene herjet fritt. Brannmennene, som selv lenge hadde streiket over manglende lønnsutbetalinger og elendige arbeidsforhold, ble møtt med et hagl av flasker og steiner fra den framtidsløse ungdommen. Det lokale politiet, som heller ikke hadde fått lønn på flere måneder, nølte med å gripe inn. Situasjonen ble ikke løst før opprørspolitiet ble satt inn. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal