Undervannskrigen

Et stort gassfunn utenfor Egypt kan endre økonomien i de importavhengige landene øst i Middelhavet. Samtidig truer uklare havgrenser med å vekke til live gamle konflikter, spesielt mellom Israel og Libanon.

Libanon og Israel har mer eller mindre vært i krig siden Israel ble grunnlagt i 1948. Dermed har de aldri blitt enige om en endelig grense. De har ennå ikke løst striden om området rundt Shebaa-gårdene sørøst i Libanon og har siden 2011 kranglet om et havområde som kan skjule store olje- og gassreserver.

Dette området på 870 km2 utgjør tre prosent av Libanons økonomiske 200-milssone. Det er vanskelig å anslå eksakt hvor mye gass som finnes her, ettersom det ikke er mulig med prøveboring, men reservene er sannsynligvis langt fra ubetydelige. Det omstridte området kan inneholde opptil 340 milliarder m3 gass, ifølge konsulentselskapet Beicip-Franlab. Antakelsen om en undersjøisk skatt ble styrket da Israel fant gass i Karish-feltet for to år siden. Funnet ble gjort i en av leteblokkene som ligger nærmest det omstridte området. Karish er det femte største feltet Israel har oppdaget det siste tiåret og skal inneholde 50 milliarder m3 gass, ifølge de private selskapene som leder letearbeidet, deriblant amerikanske Noble Energy. De to største funnene i Levantinbassenget, Tamar og Leviatan, inneholder 250 og 540 milliarder m3. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Paven mot kapitalen

Neste sak

Ingen alternativ

Mer Midtøsten

«Ned med bankregimet»

Libanon var allerede rystet av en alvorlig økonomisk krise, skyhøy arbeidsledighet og sosial uro, da en

0 kr 0