Permanent unntakstilstand

Neste år starter testflygningene av det norske forsvarets storsatsing: det autonome våpensystemet Joint Strike Missile. Forsvarets hjertebarn normaliserer en unntakstilstand der lov og rett ikke lenger gjelder.

desember 2014

En skulle tro det var science fiction. Neste år starter testflygningene av det norske forsvarets storsatsing: det autonome våpensystemet Joint Strike Missile. Missilet har vært under utvikling hos Kongsberg Gruppen i tolv år, og gjør Norge til et av få land med slik teknologi under oppseiling. Når missilet er operativt, kan det legge ut på oppdrag for egen maskin og finne, gjenkjenne og drepe forhåndsprogrammerte mål uten menneskelig inngripen.

Det er noe særskilt skremmende med tanken på å bli drept av en robot. Selv om det norske våpensystemet ikke er fullstendig autonomt, siden det er avhengig av å få utpekt sitt mål av mennesker, bidrar det til å fjerne menneskene et hakk lenger vekk fra drapshandlingen. Der en dronepilot i det minste må utføre og bevitne angrepet trygt plassert bak joysticken, trenger ingen å være bøddel når missilet blir forhåndsprogrammert. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal