En slags leninisme for de rike

I likhet med offentlige pensjonsordninger i europeiske land, står folketrygden i USA overfor finansieringsproblemer når Baby boom-generasjonen fra etterkrigstiden nå er i ferd med å gå av med pensjon. Nå skal amerikanernes pensjonsordning reformeres. Vil det føre til et privat system, som med sykeforsikringen der 15 prosent av befolkningen i dag ikke har noen form for helseforsikring?

juli 2005

Etter gjenvalget i november 2004 erklærte George W. Bush at han hadde «tjent opp politisk kapital» som han aktet å bruke. Styrket av sitt nye presidentmandat og republikansk flertall i Kongressen, lanserte han raskt flere innenrikspolitiske reformer. Fremfor alt gjaldt dette den offentlige pensjonsordningen i USA. Bush proklamerte samtidig at han ønsker å bruke disse reformene til å konsolidere det han kaller «eierskapssamfunnet» (ownership society).

I Bush-kritiske deler av verden er det vanlig å betrakte den amerikanske presidenten som en lite veltalende, imperialistisk redneck med begrenset intellektuell kapasitet. Men begrepet om «eierskapssamfunnet» står sentralt i en sofistikert, nykonservativ visjon om en radikal omforming av det amerikanske samfunnet. Denne visjonen skiller seg fra klassisk nyliberalisme, og hvis den gjennomføres kan den få store ringvirkninger internasjonalt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal