Lang tid i fransk fagbevegelse

Franskmenn flest er imot regjeringens pensjonsreform. Likevel sliter fagforeningene med å mobilisere. Men aktivistene er opptatt av å tenke langsiktig.

april 2023
Generalsekretær i fagforbundet CGT, Philippe Martinez, deltar i en demonstrasjon mot regjeringens pensjonsreform, i Clermont-Ferrand 28. mars. Foto: Jeff Pachoud, AFP / NTB.

«Hvor satte vi pallene? Jeg ser ingenting.»

Før daggry tirsdag 21. mars leter fagforeningsaktivistene etter hverandre i det kjølige mørket. De forbereder seg på å okkupere en rundkjøring utenfor industriparken i Les Herbiers, en liten by i det vestfranske departementet Vendée. I protest mot pensjonsreformen, som statsminister Élisabeth Borne presset gjennom parlamentet dagen i forveien, stabler de opp paller på veien: «Vi har kalt inn til denne blokaden på egen hånd ettersom fagforeningssamarbeidet i Vendée var imot. Det var nok litt for radikalt for noen av dem», sier François fra lokalavdelingen til fagforbundet Confédération générale du travail (CGT) i La Roche-sur-Yon. De setter fyr på pallene, og den første lastebilen som kommer forbi tuter i solidaritet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal