Et tegn i tiden

ATTAC Norge har nettopp avsluttet sitt andre landmøte. Mye har skjedd på et år. Glemt er kampen om ideologisk retning.

ATTAC vokser fortere enn noen annen organisasjon i verden, og hadde sannsynligvis ikke eksistert uten Le Monde diplomatique. Det var den franske utgaven av avisen som i 1998 tok initiativet til en organisasjon som skulle sette fokus på de negative konsekvensene av globaliseringen – som virkningene av en nyliberal økonomisk politikk og katastrofale følger av valutaspekulasjoner kan få for vanlige mennesker. Ikke akkurat verdens mest sexy temaer disse her, men likevel noe som har truffet en nerve hos veldig mange. Folk forstår at økonomisk politikk på globalt plan angår hverdagen deres. I denne oppdagelsen ligger ofte en frustrasjon over mangel på muligheter til å forandre lokalsamfunnet sitt. Hva i all verden kan man gjøre for å endre på noe hvis beslutningene likevel tas langt unna og helt på toppen? Hvor ble det av demokratiet slik vi kjenner det? Hvorfor er det blitt sånn? Kan vi gjøre noe for å forandre på dette? For mange ligger også en frustrasjon i solidaritetsspørsmål. Man vil ha svar på hvorfor så mange sulter, hvorfor så mange ikke får gå på skole, hvorfor krig fremdeles brukes som middel. Man føler ubehag over de store forskjellene mellom rike og fattige – både innad i land og mellom land. Mange vil gjerne gjøre noe for å rette litt på en skakkjørt verden, men lurer på hva. Det er på dette tidspunkt en del mennesker finner frem til ATTAC, som hele veien har hatt en egen evne til å knytte sammen erfarne folk fra det politiske og solidariske miljøet, med folk som aldri tidligere har vært aktivt engasjerte, men føler at tiden er inne for å være nettopp det. Dette gjør at ATTAC har en helt spesiell medlemsmasse der nye ideer og gammel visdom blander seg og blir konstruktiv gjennomføringskraft.

ATTAC vil være den areaen der vanlige mennesker kan søke svar på kompliserte globale spørsmål – vi vil utdanne, opplyse og informere. Men ATTAC er også en aktivistisk organisasjon. Vi vil forandre, utfordre, kritisere, demonstrere og aksjonere. Vi er mer enn en motmakt, vi presenterer alternative veier. I dag finnes ATTAC i alle EU-land, pluss Polen og Ungarn. ATTAC er også etablert i Canada, i Afrika, i de aller fleste sør-amerikanske land og i Japan. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal