Imperiet

Den amerikanske økonomien er mindre dominerende enn før – en grunnleggende svakhet ved verdens eneste supermakt. Irak-krigen var militært sett en suksess, men okkupasjonen skaper uforutsette problemer. Til sammenligning hadde det britiske imperium større evne til å administrere sine kolonier. Selv om amerikanske imperiet innebærer en stor global fare, vil det i historisk sammenheng være et forbigående fenomen – akkurat som alle de andre imperiene. Det er først og fremst interne grunner til dette, argumenterer Eric Hobsbawm.

juni 2003

Dagens verdenssituasjon savner sidestykke i historien. Fortidens mektige og globale imperier, som det spanske på 1500- og 1600-tallet og særlig det britiske på 1800- og 1900-tallet, hadde lite til felles med dagens amerikanske imperium.

Globaliseringen slik vi ser den i dag, er historisk enestående på tre måter: i kraft av dens integrering, dens teknologi og dens politiske ideer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal