Den amerikanske fagbevegelsen og «krigen mot terror»

«Krigen mot terror» overdøver for tiden Bush-administrasjonens krig mot amerikanske arbeidere og den amerikanske fagbevegelsen. Staten griper stadig inn for å sikre arbeidsgivernes interesser, mens sosiale og faglige rettigheter angripes. Samtidig er amerikansk fagbevegelse i ferd med å radikaliseres. Store deler av den gikk i mot Irak-krigen.

Et øyeblikks ro la seg over USA i ukene som fulgte 11. september 2001. Denne pausen fra et liv dominert av støy, reklame og alle slags transaksjoner gjorde det mulig å minnes de hundrevis av helsearbeidere, brann- og politifolk som risikerte livet i redningsoperasjonene og som omkom da tårnene raste sammen. På en melodramatisk, men oppriktig måte hyllet hele landet innsatsen og motet til folk som hver eneste dag utfører vanlige arbeidsoppgaver.

Amerikanske helter kommer sjelden fra en tilværelse som ikke er preget av penger eller makt. Disse ofrene, disse heltene, ble imidlertid hedret i egenskap av arbeidere. Det å hylle en vanlig arbeidsinnsats er ikke en vanlig foreteelse i et samfunn hvor mange tiårs bombardement fra mediene og fra politisk hold i stor utstrekning har fjernet arbeideren fra folks forestillingsevne. I så måte var flommen av medfølelse etter 11. september et uvanlig vitnesbyrd om en takknemlighet som rettet seg mot dem man resten av tiden ikke hadde lagt merke til. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal