Fra klassekamp til kulturkamp

Erklæret kulturkamp har en lang tradition bag sig i Danmark. Det nye er, at den så åbenlyst proklameres fra højre banehalvdel.

juli 2003

Statsminister Anders Fogh Rasmussen fører kulturkamp: Politik handler ikke længere om kedelige lovændringer og juridiske justeringer. Politik drejer sig for statsministeren om at forandre befolkningens bevidsthed. Om at forandre den danske mentalitet. Anders Fogh Rasmussen tror ikke længere på højre eller venstre i politik. Han er hinsides de politiske ideologier. Derfor fører han værdibaseret politik: Dvs. politik som griber om sig og breder sig og ikke kender nogen grænser. Da han var liberalist, skrev han i 1993 en bog der hed Fra Socialstat til minimalstat. Nu er det mest hans modstandere, der citerer fra den. For i dag – 10 år efter – fører han politik, som om målet var det modsatte – en politisk totalstat.

Hvad betyder det for statsministeren, at klassekampen er slut? Det betyder, at staten skal skabe værdier og ændre danskernes bevidsthed. Anders Fogh Rasmussen har indledt en kulturkamp i tiden efter de store ideologier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal