Overvåkingens nyttige løpegutter?

Norsk Utenrikspolitisk Institutt har innledet et nært samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt. Blant oppdragsgiverne er overvåkingsinstitusjonene Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste. Mange frykter at et slikt samarbeid kan så tvil om forskernes integritet.

De hemmelige tjenestene i Norge er svært aktive for tiden: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) kritiserte nylig NRK for å avsløre regjeringens hemmelige stridsregler for militære styrker i Irak. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har krevd å få utlevert lister over ikke-vestlige studenter ved universitetene. PST fikk også kritikk for å hindre Stortinget innsyn i Mulla Krekar-saken da den ble overført til Økokrim.

Siden Golfkrigen i 1991 har et nytt fiendebilde utviklet seg, med brodd mot muslimer i Sør. Dette fiendebildet har fått stigmatiserende konsekvenser, ytterligere forsterket etter 11. september-angrepet. «Den nye fienden» inkluderer spesielt en del minoriteter fra arabiske land, Nord-Afrika og Balkan. Slike fiendebilder slår lett rot i offentlige institusjoner. (…)

mars 2004

De hemmelige tjenestene i Norge er svært aktive for tiden: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) kritiserte nylig NRK for å avsløre regjeringens hemmelige stridsregler for militære styrker i Irak. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har krevd å få utlevert lister over ikke-vestlige studenter ved universitetene. PST fikk også kritikk for å hindre Stortinget innsyn i Mulla Krekar-saken da den ble overført til Økokrim.

Siden Golfkrigen i 1991 har et nytt fiendebilde utviklet seg, med brodd mot muslimer i Sør. Dette fiendebildet har fått stigmatiserende konsekvenser, ytterligere forsterket etter 11. september-angrepet. «Den nye fienden» inkluderer spesielt en del minoriteter fra arabiske land, Nord-Afrika og Balkan. Slike fiendebilder slår lett rot i offentlige institusjoner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal