Overvåking

Overvåkingens nyttige løpegutter?

Norsk Utenrikspolitisk Institutt har innledet et nært samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt. Blant oppdragsgiverne er overvåkingsinstitusjonene Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste. Mange frykter at et slikt samarbeid kan så tvil om forskernes integritet.

Posted on

De hemmelige tjenestene i Norge er svært aktive for tiden: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) kritiserte nylig NRK for å avsløre regjeringens hemmelige stridsregler for militære styrker i Irak. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har krevd å få utlevert lister over ikke-vestlige studenter ved universitetene. PST fikk også kritikk for å hindre Stortinget innsyn i Mulla Krekar-saken da den ble overført til Økokrim.

Siden Golfkrigen i 1991 har et nytt fiendebilde utviklet seg, med brodd mot muslimer i Sør. Dette fiendebildet har fått stigmatiserende konsekvenser, ytterligere forsterket etter 11. september-angrepet. «Den nye fienden» inkluderer spesielt en del minoriteter fra arabiske land, Nord-Afrika og Balkan. Slike fiendebilder slår lett rot i offentlige institusjoner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver