Tvilerne taler i Washington

Okkupasjonen i Irak har ført til en dyp legitimitetskrise for makthaverne i USA. De kritiske røstene blir stadig flere, også høyt oppe i det militære og politiske hierarkiet. En amerikansk offiser advarer.

juni 2004

I august 1964 kastet Washington seg ut i en fåfengt og katastrofal krig i Asia som skulle koste titusener av amerikanske og millioner av vietnamesiske liv. Krigen i Vietnam handlet mer om USAs frykt for å «miste troverdighet» enn om faren for kommunistisk «smittefare» i Øst-Asia («dominoeffekten»). Den varte likevel i nesten et tiår og endte med å splitte det amerikanske samfunnet.
Selv om det fantes klarsynte sjeler i statsapparatet som allerede i 1967 skjønte at krigen allerede var tapt, drøyde det helt til 1973 før Richard Nixon – valgt i 1968 og som sin forgjenger Lyndon B. Johnson fast bestemt på «å ikke bli den første presidenten i USA som taper en krig» – endelig tok avgjørelsen om å bryte opp og overlate regjeringen i Saigon til seg selv. Hevngjerrig som han var, ville han likevel sette spor etter seg gjennom «å knuse dette lille drittlandet, Nord-Vietnam [med bomber]». Som historikeren Stanley Karnow skriver, viste krigen de herskende elitenes «overmot, kortsynthet og dobbeltspill».1

Førti år etter hjemsøker Vietnamspøkelset USA på nytt. De radikale høyrekreftene som er samlet i Bush-administrasjonen, kom til makten i 2000 besatt av ideen om å «gjenopprette viljen til å vinne» slik Richard Perle har uttrykt det, og en gang for alle begrave «Vietnamsyndromet». I stedet har de kjørt landet fast i en eksperimentell krig som har skapt en alvorlig legitimitetskrise.
Det ser ut til at historien gjentar seg: Mot slutten av 1960-tallet hadde en betydelig andel av den amerikanske befolkningen følelsen av at «ledelsen hadde mistet forstanden».2 Ett år etter invasjonen av Irak, er det amerikanske samfunnet nok en gang dypt splittet og tvilen brer seg i landet. Opinionen er i ferd med å snu: Avsløringene av tortur i irakiske fengsler undergraver statens autoritet dramatisk og forsterker den allerede utbredte oppfatningen om at krigen har økt snarere enn redusert terrortrusselen.3 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal