Besatt av mangfold

Fokuset på mangfold og positiv diskriminering er med på å sikre at det amerikanske klassesamfunnet ikke blir utfordret. Man glemmer den viktigste kilden til diskriminering: økonomien.

september 2007

9. august annonserte den amerikanske justisministeren at 49 prosent av 16 500 drapsofre i USA i 2005 var afro-amerikanere. De svarte utgjør imidlertid ikke mer enn 12,8 prosent av landets befolkning. De er mindre beskyttet mot kriminalitet og fattigdom (de utgjør 32 prosent av de fattige), sykdom (i 2004 manglet nærmere 20 prosent av dem sykeforsikring, nesten dobbelt så mye som blant hvite). Uten særlig kraftanstrengelse kan man forlenge dette perspektivet og få bekreftet det eksisterer en spesifikk diskriminering som rammer de svarte amerikanerne og i forskjellige grader latinamerikanere, kvinner og andre befolkningsgrupper.

Universitetet er intet unntak, langt i fra. I denne institusjonen som vellystig kverner ut dydige proklamasjoner, omfattende henstillinger og internasjonale konferanser om «mangfold», var bare 14 av 433 forelesere som ble ansatt ved Ivy League-eliteuniversitetene (Yale, Harvard, Princeton, Columbia) i 2003 svarte. I rekrutteringen av studenter er også fordeling svært skjev, men ikke like påfallende. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal