Indianernes nye våpen

Urinnbyggerne i Canada har for alvor vendt seg mot filmen. Gjennom filmfestivaler i Toronto og Montréal har indianernes grusomme historie med undertrykkelse og misbruk blitt synlige for den gjengse kanadier. Filmen er ikke bare et våpen i kampen for anerkjennelse, men har også blitt en viktig identitetsbygger for en ny generasjon urinnbyggere. Etter flere tiår med «assimilasjonsprogrammer» som berøvet indianerne kulturen og språket deres, er filmen i ferd med å gi dem verdigheten tilbake.

Det var sist juni i Montréal. På Emile Gamelin-plassen kunne man se noe så uvanlig som et område med tipier midt blant enorme moderne bygninger – et forbløffende syn av en liten indiansk øy i hjertet av byen. «Vi befinner oss nå midt i det imaginære urbane landskap,» konstaterte André Dudemaine, initiativtageren til festivalen Présence Autochtone («Urbefolkningen er her»).? Denne festivalen for film, litteratur, musikk og dans som organiseres av foreningen Terres en Vue, samler hvert år stammene i Canada. I ti dager blir verkene deres blir presentert i museene, cinematekene og bibliotekene.

Foreningens president, Alanis Obosamwin, regissør fra abenaqui-stammen og symbolfigur for den indianske filmen – som Museum of Modern Art (MoMA) i New York vil ha en retrospektiv utstilling for i mai i år – uttrykte sin tilfredshet: «17 kulturinstitusjoner har åpnet sine dører for urinnbyggere som ønsker å utdanne seg innen video og kunst. Det vi opplever, er revolusjonerende! For det har vært så vanskelig for festivalens organisatorer å komme i gang. De har måttet velte murer!» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Avviklingen av byen

Default thumbnail
Neste sak

EU på frontkollisjon med personvernet

Andre saker om Canada

Kanadisk føydalisme

I New Brunswick trykkes avisene av Irving-familien, som også bygger husene i provinsen, produserer maten på

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.