Skuddene i Dallas, Chicago og Salamanca

Mens bataljen mellom Clinton og Obama går inn i siste fase og amerikanske medier spekulerer i hvem av dem som er det mest sannsynlige attentatmålet, kommer en ny presidentattentatfilm, Vantage Point. Selv om det denne gangen dreier seg om en actionfilm, betyr det ikke at det skorter på kunstgrep.

april 2008

Vantage Points begrensning kan illustreres ved å spole tilbake til første sekvens. En GNN-reporter (sic!) venter på president Ashtons ankomst til rådhusplassen i Salamanca, Spania. Anledningen er et toppmøte med den arabiske verden som hovedtema. Forsiktig optimisme. Reporteren vil komme med noen betraktninger om rammen rundt møtet, men da blir hun bryskt avbrutt av tv-produsenten (Sigourney Weaver): Angie, gjør det du er betalt for. Kort tid etter ankommer presidenten i William Hurts skikkelse, han entrer talerstolen, begynner å tale – og så avfyres et skudd, en bombe eksploderer, og deretter en enda kraftigere bombe. Reporter Angie blir drept.

Knapt noen av filmens skikkelser kommer til å ytre noe som bunner i refleksjon – unntaket er faktisk presidenten. Etter attentatet repliserer han til sin rådgiver som straks vil gi grønt lys for angrep på terroristbaser i Marokko: «Hvorfor skal vi angripe nå, når vi endelig har vunnet litt sympati i verden?» Men Ashton ble jo skutt? Nei, det var dobbeltgjengeren som sto på talerstolen. Relasjoner viser seg å være andre enn vi trodde de skulle være.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal