ANCs fordreide nasjonalisme

Den nylige bølgen av fremmedfiendtlig vold i Sør-Afrika bryter det idylliske bildet av «regnbuenasjonen».

En navneløs ung svart mann[ref]Etter omfattende undersøkelser av den sørafrikanske journalistveteranen i Johannesburgavisen The Star, Beauregard Tromp, ble han senere identifisert som Ernesto Nhamuave (22), av mosambikisk opprinnelse.[/ref] brennes levende i en støvete gate i en sørafrikansk «township».[ref]Den allmenne termen brukt for områdene i utkantene av de historisk hvite byene der Sør-Afrikas svarte bosatte seg eller ble bosatt under apartheid-tiden (1948?1994), inkludert det store antallet av okkuperte områder eller såkalte «uformelle bosetninger» der mange sørafrikanere og andre svarte afrikanere lever, ofte under vanskelige kår.[/ref] Bildet kom til å bli visuelt betegnende for det nylige utbruddet av fremmedfiendtlig vold utført hovedsakelig av svarte sørafrikanere mot svarte utlendinger, deriblant mange flyktninger fra Zimbabwe. Det minnet om volden som florerte i Sør-Afrikas townships i apartheidregimets siste år. Men dette skjedde fjorten år inn i Sør-Afrikas postapartheid-demokrati.

Nok en gang ble verden rystet av Sør-Afrika, spesielt siden volden kom så kort tid etter en annen rasistisk hendelse som havnet på forsidene verden over, nemlig det infame videoklippet av fire afrikanderstudenter ved det historiske Oranjefristatens afrikaansuniversitetet i Bloemfontein som «spøkte» på ydmykende vis med de svarte arbeiderne, for det meste eldre kvinner, som jobbet i studentboligene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Laos høster krigens dødelige frukter

Default thumbnail
Neste sak

Bevis plantet mot FARC?

Andre saker om Sør-Afrika

Default thumbnail

Vekst på lånt tid

Låneboble i Sør-Afrika. Den nye svarte middelklassens forbruksønsker har skapt et overopphetet

Default thumbnail

Helse på skinner

Offentlige helsetjenester kollapset etter apartheid-regimets fall. Innbyggerne bor langt fra sykehusene i

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.