ANCs fordreide nasjonalisme

Den nylige bølgen av fremmedfiendtlig vold i Sør-Afrika bryter det idylliske bildet av «regnbuenasjonen».

juli 2008

En navneløs ung svart mann brennes levende i en støvete gate i en sørafrikansk «township». Bildet kom til å bli visuelt betegnende for det nylige utbruddet av fremmedfiendtlig vold utført hovedsakelig av svarte sørafrikanere mot svarte utlendinger, deriblant mange flyktninger fra Zimbabwe. Det minnet om volden som florerte i Sør-Afrikas townships i apartheidregimets siste år. Men dette skjedde fjorten år inn i Sør-Afrikas postapartheid-demokrati.

Nok en gang ble verden rystet av Sør-Afrika, spesielt siden volden kom så kort tid etter en annen rasistisk hendelse som havnet på forsidene verden over, nemlig det infame videoklippet av fire afrikanderstudenter ved det historiske Oranjefristatens afrikaansuniversitetet i Bloemfontein som «spøkte» på ydmykende vis med de svarte arbeiderne, for det meste eldre kvinner, som jobbet i studentboligene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal