Finansmarkedets hemmeligheter og underverker

Hva er viktig for et land der innbyggerne i snitt tjener 16 kroner dagen? Børsen, selvfølgelig. Det kommunistiske Laos gjennomfører en kulturrevolusjon og åpner et finansmarked. Presidenten kaller det allerede en «motorvei av kapital».

februar 2011

Den australske økonomen og konsulenten Darrell Walker har det travelt. Den laotiske dagsavisen Vientiane Times åpnet spaltene sine for ham for åtte måneder siden. Der har han forklart de antatt uvitende leserne om den internasjonale finansens hemmeligheter og underverker. For at tidligere bønder skulle kunne orientere seg i den økonomiske jungelen, har vår mann bøyd tornene til side, ryddet skogen og merket stiene: «På markedet i Vientiane er prisene på grønnsaker aldri konstante. Slik er det også med aksjekursene.» Laotiske journalister fra radio, fjernsyn og dagspresse har kurset seg i børstemaer.

Med slik omsorg burde børsen kunne fødes på røde rappen. Det har da også skjedd. 10. oktober 2010 så den dagens lys: Lao Securities Exchange (LSX), med en kapital på om lag 21 millioner dollar. For øyeblikket er bare to (statlige) bedrifter notert på børsen. Den laotiske banken for utenlandshandel (BCEL) og Det laotiske kraftselskapet (EDL) har påtatt seg oppgaven med å koste vekk byggestøvet. Transaksjonene startet 11. januar 2011. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal