/

Russland på vei mot avfolking

Få fødsler, store dødstall, innvandrerfiendtlighet. Russlands demografiske resesjon ble på ny bekreftet i folketellingen i 2010. Er Russland i ferd med å avfolkes?

Du trenger ikke å dra til utilgjengelige områder med ekstremt klima for å observere Russlands demografiske krise. Noen timer fra Moskva ligger regionen Tver (kalt Kalinin i 1931–1990). Her ble det registrert to dødsfall for hver fødsel på 2000-tallet. Ifølge de første resultatene fra folketellingen høsten 2010 bor det nå ikke mer enn 1,32 millioner her. På tjue år har regionen mistet 18 prosent av befolkningen sin, mer enn 300 000 innbyggere.

I regiontoget mot Moskva tilbys vi støtt og stadig kjøkkenutstyr fra enslige eldre kvinner som forsøker å spe på en sparsommelig pensjon. På den frosne Volga har mange fiskere boret hull i isen – og de trosser ikke kulden for å holde liv i tradisjonene. De harmoniske fargene på trehusene i landsbyene står i skarp kontrast til den nakne betongen som omringer hovedstaden. Men flesteparten av trehusene har blitt forlatt forlengst. «Halvparten av de 9500 landsbyene i regionen har mindre enn ti faste innbyggere,» forteller geografen Anna Tsjukina. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0