«Vi gir oss ikke!»

Seks måneder etter at Ben Ali ble styrtet, er Tunisia i full omstilling. I påvente av valg til grunnlovsforsamling 23. oktober, holder sosiale pressgrupper trykket oppe mot overgangsregjeringen. Men det tidligere autoritære regimet lever videre i lokalmyndighetenes praksiser og i økonomien.

Gafsa, 13. mai. Mannen er tydelig overoppspilt. Idet han går forbi politistasjonen, gjør han en brå bevegelse. Senere fikk vi vite at han hadde knust bakspeilet på en av de flunkende nye terrengbilene til politiet. Men nå løper han, prøver å komme seg over på den andre siden av avenyen. Han blir hentet igjen ved midtrabatten. Flere menn, snart er de seks stykker, kaster seg over ham, banker ham opp. De sleper ham opp på fortauet og haler ham med seg inn. Fathi Titay fra lokallaget til menneskerettighetsorganisasjon LDH hopper ut av drosjen vi sitter i og skynder seg inn i bygningen for å forsikre seg om at mannen ikke blir utsatt for ytterligere overgrep.

Noen dager senere, i Thala, i den vestlige delen av Tunisia, som landets politiske ledelse aldri har brydd seg om. Det var her opprøret begynte i fjor høst. Faren til en av de seks ungdommene som ble skutt og drept, viser oss en liste, et dokument som folkemengden fikk tak i da de stormet politistasjonene. Ifølge advokatene og familiene til de drepte avslører det identiteten til drapsmennene og deres overordnede. Til tross for demonstrasjoner, flere protestmarsjer til hovedstaden Tunis, femten dagers teltleir foran justispalasset og offisielle løfter fra staten, har fortsatt ingen konkret etterforskning blitt innledet. De samme personene, de samme metodene som under det tidligere regimet. Denne videreføringen gjelder ikke bare for den undertrykkende voldsbruken, men også i høyeste grad for økonomien. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Bagatellisert politivold

Neste sak

Britene våkner

Mer Tunisia

Tunisiernes lange ferd mot verdighet

Tunisiernes opprør mot Ben Ali i januar 2011 skapte en sjokkbølge i hele den arabiske verden og førte til massedemonstrasjoner mot diktaturer og autoritære regimer. I dag er det bare Tunisia som fortsatt er i en demokratisk overgang, og den har vært skuffende for folket.

Ulikhet for arveloven

I fjor lanserte Tunisias nylig avdøde president et lovforslag om arv som vil gjøre Tunisia til et foregangsland for likestilling i den arabiske verden. Vil landets neste president ta videre lovforslaget mange mener bare var et politisk spill?

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter og spekulasjoner om hvem som egentlig styrer.

Politisensur av tunisiske rappere

Folkeopprøret i januar 2011 endret kulturlivet i Tunisia, spesielt musikkscenen. Artistene gjør nå opprør mot en sensur de trodde tilhørte fortiden, økonomiske problemer og politiske tyverier.

Regionen revolusjonen glemte

Innlandet i Tunisia har lenge vært forsømt. Folk her har sett lite til godene av revolusjonen i 2011. Det skaper sinne og skuffelse i en tid med politisk usikkerhet og økende vold.

0 kr 0