Fra Revolte tunisienne.

Brød og demokrati

En tegneserieroman om brødopptøyene for snart førti år siden gir noe å tygge på om dagens økonomiske krise i Tunisia. Autoritetskritikk står sentralt i nye arabiske tegneserier.

mars 2022

Den arabiske våren startet i Tunisia og demokratiseringen i landet har vært ansett som vellykket, men nå har det dukket opp dramatiske politiske motsetninger. Misnøyen forsterkes av nedgangstider med høy arbeidsløshet og inflasjon. I februar kom meldingen om at president Kais Saied avsetter medlemmene i domstolenes høyeste råd, etter at han i fjor sommer oppløste parlamentet. Mange har sluttet opp om presidentens program for utlufting i maktposisjonene, der det islamistiske partiet Ennahda har regjert med støttespillere fra diktaturtiden, men Saied møter økende motbør for eneveldige trekk.

For å avhjelpe den akutte økonomiske krisen, ligger det an til at Saied vil ta opp nye lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Med lånet følger krav om privatisering og kutt i subsidier og andre offentlige utgifter. En ny tegneserieroman fra Tunisia viser at presidenten bør tenke seg om både én og to ganger før det tas opp et IMF-lån. Une révolte tunisienne, som boka heter i fransk utgave, handler ikke om opprøret som veltet Ben Ali i 2011, men om de voldsomme brødopptøyene ved årsskiftet 1983–1984. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal