Libya

Slik sikres freden i Libya

Mellom stammerivalisering og vestlig intervensjon. Gaddafis fall styrker opprørsånden i den arabiske verden, men mye gjenstår for å bygge fred. Det nasjonale overgangsrådet lover demokrati, men for å lykkes må det fjerne regimets pilarer og lære seg å jobbe med stammene.

Posted on

I kjølvannet av opprørene i Tunisia og Egypt, som kastet to eneherskere i løpet av få uker, trodde mange at det samme ville skje i Libya, da opprøret startet 17. februar 2011. Bildene av opprørerne fra Kyrenaika, den østlige delen av landet, som slengte seg opp i pick-up’ene på den golde veien vestover, gikk i loop på alle nyhetskanaler. Det var vanskelig å ikke bli rørt av entusiasmen og motet de unge krigerne la for dagen da de stolte slo fast at de skulle befri Tripoli i løpet av to dager.

Men etter seks måneder med borgerkrig og 8000 bombetokt fra NATO, sto frontene i Brega og Misrata stille. De avgjørende militære aksjonene som førte til at Tripoli til slutt falt ble ikke ledet av folk i øst, men hovedsakelig av noen byer i vest ledet av en stor stamme fra fjellene i vest: al-zintan. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver