Den amerikanske 
prinsippdebatten

Det reformistiske American Federation of Labor (AFL) var i opposisjon til det revolusjonære Industrial Workers of the World (IWW) og Socialist Party of America. I sentrum for konflikten sto et spørsmål: Skal fagforeningene forsvare arbeidernes umiddelbare interesser eller forberede dem på en langsiktig politisk kamp?

I 1912 var den republikanske presidenten William Taft urolig for det økte konfliktnivået i USAs arbeidsliv. Han ba derfor Kongressen om å se nærmere på «relasjonene i industrien». Men det var etterfølgeren hans, demokraten Woodrow Wilson, som utpekte de ni medlemmene til den parlamentariske «Commission on Industrial Relations». I mai 1914 innkalte kommisjonen Samuel Gompers, leder for fagforbundet American Federation of Labor (AFL), og Morris Hillquit, grunnlegger og ideolog for Socialist Party of America. Formålet var å klarlegge forskjellene mellom syndikalisme og sosialisme. Disse forskjellene var sentrale for den sosiale kampens legitimitet og fagbevegelsens mål: Skulle de forsvare fra dag til dag de umiddelbare interessene til arbeiderne eller forberede disse på en mer langsiktig politisk kamp? Under høringen forhørte Gompers først Hillquit om sosialismens demokratiske vesen, deretter var det fagforeningslederens tur til å bli grillet.

Hillquit: Er det ditt syn, Hr. Gompers, eller synet til AFL, at amerikanske arbeidere i dag får alle fruktene av deres arbeid? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Rød berlusconisme

Default thumbnail
Neste sak

Afrikas Che Guevara

Andre saker om USA

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.